AC KRMNE SMJESE
s brašnom rogača
Izgled: listovi su kožasti, zeleni; cvjetovi su jednospolni-muški u malim resama, ženski na kratkim cvjetnim stapkama. Plod je do 20 cm duga mahuna, zelene boje dok ne sazri. Nakon berbe počinje mijenjati boju koja na koncu postaje tamno smeđa. U plodu je četiri do deset sjemenki u nizu, slatkog je okusa i spužvaste konzistencije.
Cvate u prosincu, a mahune sazrijevaju koncem ljeta. |
Upotrebljavaju se osušeni, zreli plodovi iz kojih se dobivaju tri glavna komercijalna proizvoda: EKSTRAKT rogača iz osušenog ploda (prženog ili neprženog), BRAŠNO rogača iz pulpe cijelog ploda i karuba GUMA iz endosperma sjemena.
Sastav: mahune sadrže 30 – 70% (najčešće 40-50%) šećera koji se sastoje od saharoze (do 26% u pulpi), fruktoze (13%),
ksiloze, maltoze i glukoze i dr.; proteine, aminokiseline (alanin,
valin, prolin i dr), galičnu kiselinu, škrob, abscisinsku kiselinu i dr. Sjeme sadrži proteine, masnoće (uglavnom
oleinsku, linoleinsku i palmitinsku kiselinu, tanine, gume (galaktomanan) i dr.
Ljekovito djelovanje: tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktivira coli bakterije i istovremeno podupire vrlo dobar sastav crijevnih bakterija.
Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva.
Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima.
Primjena u stočnoj hrani
Rogač je idealna komponenta za prehranu domaćih životinja. Najbolje se pokazao u prehrani rano odbijenih odojaka, odnosno svinja. Ne samo da djeluje protiv proljeva, već putem svojih flavonoida djeluje
baktericidno.
Primjenom brašna rogača nije potrebno koristiti antibiotike, zakiseljivače, arome i sl.
Preporuka za korištenje:
• za rano odbijene odojke - 10% brašna rogača,
• za odojke 10-20 kg i 20-30 kg - 7% brašna rogača,
• ostale kategorije svinja - 5% brašna rogača,
• telad - 500g brašna rogača na 5 litara toplog mlijeka
• junad i muzne krave u slučaju diaree dodati 500g brašna rogača na dan
1 kg rogača nalaze se slijedeći nutrijenti:
složeni šećeri-galaktomanani |
60,00 % |
pepeo |
2,95 % |
sirovi proteini |
6,98 % |
kalcij |
0,14 % |
fosfor |
0,09 % |
sirove masti |
0,57 % |
sirova vlakna |
8,06 % |
vlaga |
14,52 % |
magnezij |
0,10 % |
mangan |
0,00070 % |
željezo |
0,0006 % |
bakar |
0,00004 % |
natrij |
0,10 % |
Vrste AC krmnih smjesa s brašnom rogača:
- Početna krmna smjesa za rano odbijene odojke 20%
(SO-0)
- Početna krmna smjesa za odojke 10-20 kg 19% (SO-1)
- Krmna smjesa za odojke u rastu od 20-30 kg 17%
(SO-2)
- Krmna smjesa za svinje u rastu i tovu do 60 kg 16%
(ST-1)
- Krmna smjesa za svinje u tovu preko 60 kg 14%
(ST-2)
|