Pocetna stranica O nama Djelatnosti Ponuda Noviteti Kontakt
 
 

KALCIJ

To je najzastupljeniji mineral u svih živih bića i izgrađuje koštano tkivo te se nalazi i u krvnoj plazmi.
Djeluje poput stabilizatora staničnih membrana.
Idealan omjer kalcija i fosfora je 2:1 što znači da kalcija treba biti dvostruko više od fosfora. Potrebe u kalciju i fosforu najveće su u fazi laktacije, porasta i proizvodnji jaja. Manji deficit kalcija i fosfora se teško zamjećuje, jer u tom slučaju dolazi do mobilizacije kalcija i fosfora uz pomoć osteoklasta krvne plazme. Veći manjak se manifestira poput otežanog hoda, paraliza, osteoproze, iskrivljenosti ekstremiteta i sl. Kod goveda je jedan od patognomoničnih znakova učestala lizavost, tj. životinje ližu zidove ili glođu drvo.
Kalcij je relativno slabo zastupljen u žitaricama i to u vrlo nepovoljnom odnosu na fosfor, zato ga treba dodavati u stočnu hranu u obliku kalcij karbonata ili stočne krede.

MAGNEZIJ

Magnezij je bitan čimbenik u mnogim metaboličkim procesima koji se odvijaju u intermedijarnom prometu materija i koji su posebno važni za promet energije u organizmu. Poznata su i patološka stanja pri deficitarnoj opskrbljenosti organizma sa magnezijem, npr. pašna tetanija goveda. Najčešće se javlja u rano proljeće, smrtnost je prilično velika ako se pravodobno ne reagira.

NATRIJ I KLOR

Dolazi u obliku kuhinjske soli, a manjak natrij klorida tj. soli dovodi do gubitka apetita, pada mliječnosti usporenog rasta, pada nesivosti itd. Natrij se nalazi u organizmu životinje uglavnom u ekstracelularnim tekućinama gdje veoma aktivno sudjeluje u brojnim biokemijskim funkcijama.

ŽELJEZO

Najveći dio željeza nalazi se u crvenim krvnim zrncima ili eritrocitima, u obliku hemoglobina.
Manjak željeza u krvi dovodi do anemije. Dakle u procesu disanja, željezo se smatra centralnim elementom. Deficit željeza u ishrani prasadi nameće redovnu terapiju sa željezom. Anemična prasad je neraspoložena, ima slab apetit i slab prirast, smežuranu i grubu kožu te općenito loš izgled.

BAKAR

Spada u neophodne mikroelemente i njegov utjecaj u organizmu je na metabolizam željeza, odnosno ako nema bakra dolazi do perniciozne anemije. Bakar je također bitan za sintezu masnog tkiva unutar mišića. Takvo meso je prožeto kapljicama masti što mesu daje bolji okus i mekoću. Osim što je koristan za svinje tako je ujedno otrovan za janjad i telad i u vrlo malim dozama.
Npr. ako se premiks namijenjen svinjama uporabi u prehrani janjadi, može doći do trovanja bakrom.

JOD

Jod je sastavni dio hormona štitnjače tj, tiroksina. Jod je esencijalan mikroelement za održavanje strukture i funkcije štitnjače. Manjak joda dovodi do čitavog niza teških patoloških stanja, a jedno od njih je gušavost ili struma.

KOBALT

Mikroelement kobalt se nalazi u malim količinama u stočnoj hrani, bitan je za sintezu vitamina B12, odnosno njegova uloga se ispoljava preko vitamina B12.

CINK

Cink je koncentriran u koži, dlaci i kostima. Manjak cinka se najbolje zamjećuje kod svinja kao pojava «riblje kože». Osim toga, cink je uključen u mnoge metaboličke procese sinteze proteina.

SELEN

Selen je prije bio tretiran kao izrazito otrovan element, ali poslije otkrića da sprječava nekrozu jetre istraživanja su krenula u pravcu njegove esencijalnosti i odnosa prema vitaminu E. Manjak selena dovodi do degenerativnih procesa na srčanom mišiću, distrofije mišića ekstremiteta.
U ženskih životinja manjak selena uzrokuje cistične tvorbe na jajnicima te rađanje avitalnih životinja.

Mario Marenić, dr. vet. med.
Nutricionist-stručni savjetnik

 
 
  ^ na vrh  
 
2007. Agrocroatia Nova d.o.o. Sva prava pridržana