Pocetna stranica O nama Djelatnosti Ponuda Noviteti Kontakt
 
 

Povijest premiksa

Premiksi ili vitaminsko mineralne predmješavine počele su se koristiti u prehrani domaćih životinja još prije 40-tak godina. Bili su uglavnom bez aroma, aminokiselina te mnogih drugih dodataka.

Proizvodili su se su se kao univerzalne predmješavine za sve vrste domaćih životinja odnosno pojedine kategorije domaćih životinja.
Potrebe pojedinih kategorija životinja unutar jedne vrste zadovoljavane su različitim doziranjcm premiksa, pa se tako odojcima davalo više premiksa nego odraslim svinjama, teladi više nego kravama itd. Potrebe za vitaminima i mineralima bile su na takav načiu djelomično podmirene.
Premiksi ili vitaminsko nuneralne predmješavine koriste se i na našim prostorima u prehrani domaćih životinja već čitav niz godina te danas imamo bogato iskustvo u njihovoj primjeni.

AC premiksi po svojoj kvaliteti, odnosno po kvalitativnoj i kvantitativnoj zastupljenosti svojih komponenata nimalo ne zaostaju od premiksa ostalih renomiranih proizvodača, tim više što su pod stalnom kontrolom Hrvatskog veterinarskog institutau Zagrebu.

Što su premiksi i čemu oni služe?

Premiksi su predmješavine koje u svom sastavu sadrže mikroelemente (željezo, bakar, jod, cink, kobalt, selen, mangan i dr.) i makroelemente (kalcij, fosfor, natrij i dr.). Osim minerala (mikro i makroelemenata) premiksi sadržavaju i vitamine (vitaminA, B, D, D3, C i dr.).

Uz mnogobrojne minerale i vitamine, premiksi mogu sadržavati i aminokiseline potrebne za brži rast i razvoj mišićne mase životinja, zatim razne stimulatore rasta poput probiotika, prebiotika, antibiotika, kokcidiostatika i slično.

Dakle, premiksi su proizvodi koji se sastoje od mješavine desetak raznih praškastih preparata koji se primjenjuju u raznim omjerima i koncentracijama. Tako postoje premiksi za industrijsku proizvodnju stočne hrane u koncentracijama od 0,1-1%. Takvi premiksi su dosta neprikladni za manja seoska domaćinstva jer se jako teško umješavaju sa žitaricama, a osim toga za njihovu pripremu neophodne su brze i kvalitetne mješaone.
Za seoska domaćinstva najprikladniji su premiksi u koncentraciji 2-10%, jer se oni zbog većeg volumena i slabije koncentracije lako i sigurno umješavaju sa žitaricama.

 
 
  ^ na vrh  
 
2007. Agrocroatia Nova d.o.o. Sva prava pridržana