Pocetna stranica O nama Djelatnosti Ponuda Noviteti Kontakt
 
 VITAMIN A - RETINOL

Biljna hrana ne sadrži vitamin A i zbog toga je za podmirivanje potreba s ovim vitaminom od posebnog značaja mogućnost korištenja karotena koji se nalazi u biljnoj hrani i predstavlja izvornu supstancu za sintezu vitamina A.
Deficit vitamina A uzrokuje mnoga patološka stanja, npr. noćno sljepilo ili hiperkeratinizaciju oka, pobačaje, rađanje slabih i avitalnih mladunaca, zaostajanje posteljice itd.

VITAMIN D3 - KOLEKALCIFEROL

Poznat kao antirahitični vitamin, njegovo glavno djelovanje usmjereno je na metabolizam kalcija u koštanom tkivu.
Ima ga najviše u ribljem brašnu, krmnom kvascu, bundevinim pogačama i sl.

VITAMIN E - TOKOFEROL

Antisterilitetni vitamin, pospješuje plodnost muških i ženskih životinja, ima presudno djelovanje na kvalitetu mesa odnosno mesu daje lijepu crvenu boju te sprječava pojavu blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa. U većim dozama može biti i toksičan.

VITAMIN K - KONAKION

Antihemoragični vitamin, kao što i sama riječ kaže, djeluje na proces zgrušavanja krvi. Sva zelena hrana bogata u lišću kao i lucerkino brašno predstavljaju dobre izvore vitamina K.

VITAMIN B1 - TIAMIN, ANEURIN

U nedostatku vitamina B1 dolazi do poremećaja u središnjem i perifernom živčanom sustavu, gubitak apetita te učestali proljevi u odojaka. Kvasac je najbogatiji izvor vitamina B1.

VITAMIN B2 - RIBOFLAVIN

Sudjeluje pri metabolizmu glukoze, odnosno uključen je u metabolički lanac razgradnje ugljikohidrata.
Deficit vitamina B2 dovodi do smanjenog prirasta i loše konverzije hrane, dolazi i do patoloških promjena na koži, očima i živčanom sustavu.

VITAMIN B5 - PANTOTENSKA KISELINA-CALPAN

Deficit ovog vitamina uzrokuje tzv. guščji hod u svinja, zatim dermatološke promjene na koži i očima te rubovima usana.
Izvor ovog vitamina su sva kvalitetna krmiva poput lucerne, krmnog kvasca, sijena, mekinja itd.

VITAMIN B3 - NIKOTINSKA KISELINA-NIACIN

Deficit ovog vitamina uzrokuje bolest pelagru. To je bolest koja se manifestira nervnim, gastrointestinalnim poremećajima te promjenama na koži.

VITAMIN B6 - PIRIDOKSIN

Vitamin neizmjerno važan za metabolizam proteina.
To je koenzim aminokiselinske dekarboksilaze i transaminaze i zato je najvažniji u metabolizmu proteina gdje omogućava dekarboksilaciju aminokiselina i prenošenje amino skupine u ketokiseline. Uza sve to ima učinak i na metabolizam masnih kiselina. Deficit se očituje u obliku epileptoidnih napada životinja.

VITAMIN H- BIOTIN

Manjak vitamina H uzrokuje otpadanje dlake, učestale dermatitise, otpadanje perja te znatan pad nesivosti kokoši. Preživači ga sintetiziraju u buragu uz pomoć mikroflore.
Biotin je jako rasprostranjen u prirodi.

KOLIN KLORID

Kolin klorid je esencijalan sastojak lecitina i neophodan za izgradnju i održavanje strukture stanica u organizmu životinja.
Nedostatak kolina dovodi do usporenog rasta, masne degeneracije jetre, ataksija tj. poremećaja u koordinaciji pokreta te drugih patoloških stanja životinja.

VITAMIN B9 - FOLNA KISELINA

Također jedan od vitamina B-kompleksa bitan za prijenos ugljika u raznim metaboličkim procesima. Deficit uzrokuje slabu pernatost, depigmentaciju dlake i perja. Folna kiselina se nalazi u mnogim krmivima, a kao dobar izvor smatraju se zelene biljke bogate u lišću te kvasac.

VITAMIN B12 - CIANOKOBALAMIN

Nedostatak vitamina B12 dovodi do usporenog rasta, slabijeg apetita te smanjivanje kvalitete jaja za nasad. Da bi preživači mogli sintetizirati vitamin B12 u buragu moraju dobivati i mikroelement kobalt, koji je opet sastavni dio molekularne strukture dotičnog vitamina.

VITAMIN C - ASKORBINSKA KISELINA

Jedan od najstarijih vitamina, s mnogobrojnim vitalnim funkcijama u organizmu ljudi i životinja. Vitamin C uz mnogobrojne biokemijske procese djeluje kao zaštitnik unutarnjeg sloja krvnih žila. Sudjeluje u procesima resorpcije željeza te katalizira transformaciju željeza u krvi iz fero u feri oblik odnosno bitan je kod procesa staničnog disanja.
Manjak vitamina C uzrokuje i poznatu bolest od davnina tzv. skorbut.

 
 
  ^ na vrh  
 
2007. Agrocroatia Nova d.o.o. Sva prava pridržana